هوشمندسازی

زندگی به سبک آینده


 مقدمه ای بر اهمیت هوشمند سازی در زندگی امروزی

حتما تا به حال با خود به این موضوع فکر کرده اید که ای کاش می توانستید پیش از رسیدن به خانه و زمانی که در راه بازگشت به خانه هستید با استفاده از یکی از کلیدهای صفحه کلید تلفن همراهتان شرایط را برای ورودتان مهیا کنید یا این که وقتی در سفر هستید بتوانید از طریق گوشی تلفن همراه خود همه شرایط مورد نیاز نظیر بسته بودن شیر گاز اصلی و... را تحت کنترل قرار دهید.

 اگر چه پیش از این به نظر می رسید که دستیابی به این رویاها و اندیشه ها تنها آرزویی دست نیافتنی است، اما در دنیای امروز قابلیت های جدیدی که تحت عنوان سیستم های هوشمند از آنها نام برده می شود امکاناتی را در اختیار ساکنان خانه های هوشمند قرار داده که می تواند محدودیت هایی را که در گذشته وجود داشته است از میان بردارد.

بنابراین دیگر زندگی در یک خانه هوشمند که بتوان تمامی امکانات آن را از طریق سیستم های کنترل از راه دور تحت کنترل قرار داد رویایی دست نیافتنی نخواهد بود چرا که امروزه بسیاری از خانه ها در اروپا مجهز به سیستم های هوشمندی هستند که از مشخصات و ویژگی های خانه های هوشمند محسوب می شوند.

ارسال پیام کوتاه به تلفن همراه یکی از اعضای خانواده که شماره تماس آن در سیستم کنترل مرکزی ثبت شده است، در هنگام بروز حوادث ناگهانی، خاموش شدن وسایل پرسروصدا در هنگام به صدا در آمدن زنگ در خانه یا زنگ تلفن براساس برنامه های از پیش تعیین شده می تواند گوشه ای از امکانات زندگی هوشمند می باشد که رفاه و آسایش بیشتری را ما تامین می کنند.

ما انسان ها امروزه در دنیایی زندگی می کنیم که هر لحظه شاهد وقوع تغییرات جدیدی در حوزه فناوری هستیم و بی شک در چنین شرایطی دسترسی به آخرین دستاوردهای فناوری در محیطی که بیشترین ساعات شبانه روز را در آنجا سپری می کنیم از ملزومات اساسی زندگی محسوب می شود که امروزه تحت عنوان خانه های هوشمند، شهرک های هوشمند، مدارس هوشمند ، پارکینگ های هوشمند، فروشگاه های هوشمند و ... و در نهایت شهرهای هوشمند قدم به زندگی ما انسان ها گذاشته اند.

استفاده از ابزار های هوشمند متانسب با نیاز و بودجه در تمام سطوح

همانطور که اشاره شد ما در دنیایی زندگی می کنیم که اطراف ما را انبوهی از اختراعات و وسایل هوشمند و بسترهای ارتباطی گوناگونی فرا گرفته است.

یکی از مهمترین اهداف این بخش استفاده از امکانات حال و ترکیب این ابزارها و بستر ها در کنار هم برای ایجاد یک سیستم هوشمند برای برطرف کردن نیازهای روزمره ما می باشد.

یکی از مهمترین هدف های به وجو آمدن این راه کارها و سیستم ها این است که با استفاده از ابزارها و بسترهای ارتباطی و ترکیب آن با منطق انسانی (هوش مصنوعی) کارها و نیاز های روزمره خود را به سیستم های هوشمند سپرده و وقت خود را معطوف به مسائل شخصی و اجتماعی و همچنین پیشرفت های روز افزون در راه انتخابی خود، کنیم.

در کشور ما سیستم های هوشمند جزو سیستم های جدید و مدرن و البته به اشتباه لوکس و گران شناخته می شود در صورتیکه با توجه به تنوع و قیمت ها و رده های مختلف آن می توان سیستم متناسب و همچنین مقرون به صرفه تری را به مشتری معرفی نماییم.

البته باید خاطر نشان گرد که سیستم هوشمند هر جا و هر مکان قابل تعریف و استفاده است و فقط خاص منازل و محل کار نمی باشد. می توان از این سیستم ها در کارهای روزمره همچون رانندگی ، خرید، مدیریت درآمد ، تحصیل و کنترل فرزندان و کلا هر فعالیت دیگر تعریف نمود.

در ادامه به معرفی چند نمونه استفاده شده و معمول این سیستم ها در ایران می پردازیم:

  • کنترل روشنایی فضاها
  • کنترل محتواهای دیجیتال
  • کنترل سیستم های صوتی و تصویری
  • سیستم نظارت صوتی و تصویری
  • سیستم کنترل تردد
  • پارکینگ های هوشمند
  • سیستم اعلام واطفای حریق خودکار

سیستم هاتی هوشمند از سه بخش اصلی زیر تشکیل شده اند:

  • سنسورهای ورودی اطلاعات که وظیفه جمع آوری اطلاعات و انتقال آن به بخش مرکزی را دارند
  • بخش مرکزی که اطلاعات جمع آوری شده مرحله قبل را پردازش و به قسمت نهایی انتقال میدهند
  • بخش های فعال سازها و خروجی ها کار که دستورات لازم را از بخش قبل گرفته و با توجه به ماهیت خود فعالیتی را انجام می دهند.

که البته در کشور خودمان ایران این سه دسته محصول وجود داشته و هنر استفاده از تمام امکانات و همینطور در ترکیب از آنها می باشد. می توان این مثال را مطرح نمود که استفاده از دوربین های مداربسته در ایران رواج پیدا کرده و در هر مکان عمومی و خصوصی جهت امنیت و کنترل از آن استفاده می شود ولی این نکته که همین دوربین می تواند به عنوان یک سنسور ورودی اطلاعات استفاده شده و آنرا به یک سیستم هوشمند متصل نمود تا کارهای از پیش تعیین شده ای را انجام بدهد، برای بسیاری از افراد نا آشنا و در مواردی عجیب به نظر می رسد که در ادامه مثال می شود دوربین را به عنوان یک سنسور حرکتی در منزل به کار برد و در هنگامیکه از خانه دور هستید و فرزندتان از خواب بیدار می شود به شما اطلاع داده و حرکات فرزند را کنترل نمود و درب ها ورودی و خروجی را کنترل کرده و با استفاده از یک پخش کننده صدا و میکروفن با فرزند خود ارتباط کلامی برقرار کرده و یا در صورت لزوم با افراد دیگر تماس حاصل کرد .

یکی از مهمترین اهداف ارائه این طرح مشارکتی ایجاد یک بستر تحقیقاتی – علمی – عملی و در نهایت یک شاخه جدید درآمدزایی است، که این امر با توجه به سابقه حضور شرکت سریر در حوزه IT و همچنین پشتیبانی و بازرگانی می تواند مکمل خوبی برای انجام این طرح گردد.

البته باید به این نکته اشاره نمود که با توجه به پتانسیل های شرکت می توان برای ثبت یک برند اختصاصی، اقدام به جذب سرمایه گذار نمود که این امر می تواند به انجام هر چه بهتر طرح کمک شایانی به مجموعه نماید.

به طور خلاصه انجام این طرح در شش فاز برنامه ریزی شده که در زیر به بررسی مختصر هر کدام می پردازیم :

فاز اول : شناسایی نیازها 

در فاز اول پروژه ابتدا نیاز های گروه ها را در سطوح و طبقات مختلف شناسایی می کنیم. این امر بدین معنا است که زندگی روزمره افراد مختلف را در محل های مختلف مانند منزل، محل کار ، کوچه و خیابان و ... را تجزیه و تحلیل کرده و امور انجام شده در طول روز و همچنین دغدغه های آنها را شناسایی می کنیم. این شناسایی ما را در مرحله بعد کمک می کند که سیستم پیشنهادی ما بتواند باری از دوش فرد برداشته و پذیرش آنرا برای این افراد راحتر کند.

به طور مثال یکی از دغدغه های افرادی که از پارکینگ هایی با درب بازشوی اتوماتیک استفاده می کنند این است که ابتدا باید ریموت کنترل درب را همیشه همراه داشته باشند و باطری آن نیز همواره شارژ کافی داشته باشد و به موقع از آن استفاده نمایند.

فاز دوم : ابداعات و پیشنهادات

در فاز دوم با توجه به ابزارها و بستر های ارتباطی روز و همچنین نگاهی به آینده می توان با ترکیب آنها نیاز های شناخته شده فاز اول را پاسخ گفت. همانطور که قبلا اشاره شد پیرامون ما تکنولوژی ها و ابزارها و همچنین بستر ها مختلفی وجود دارد که همانند تکه های پازل می بایست با توجه به نقشه فاز اول آنها را کنار هم چید و یک راهکار مناسب را به وجو آورد. البته راهکارهای از قبل ارائه شده ای هم وجود دارد که می توان از آنها هم به صورت هوشمندانه یعنی با توجه نیاز و بودجه و نه فراتر ، از آنها بهره برد.

به طور مثال با توجه به مثال قبل بعد از شناخت این نیاز می توان با استفاده از برچسب های RFID و همچنین دستگاهی که بتواتند آنرا تشخیص دهد فرد را از داشتن ریموت کنترل و مسایل جانبی بی نیاز کرده و با توجه به اتصال این سیستم هوشمند به جک های ورودی درب با نزدیک شدن به درب پارکینگ درب بازده و با داخل رفتن خودرو درب نیز به صورت اتوماتیک بسته شود.

فاز سوم : معرفی و بازاریابی

در فاز سوم سیستم و پکیج بررسی شده در مرحله قبل ارزش گذازی شده و برای بازار هدف آن برنامه های بازاریابی در نظر گرفته می شود که به صورت هوشمندانه باید این عمل انجام شود.

یعنی مطابق مثال قبل برای ارائه راهکار پارکینگ هوشمند باید بازاریابی از مجتمع ها و ساختمان های دارای پارکینگ صورت بگیرد نه همه ساختمان ها و مکان های متفرقه که پارکینگی ندارد و وقت و انرژی و هزینه ما را اتلاف می کنند.

در این مرحله با توجه به اطلاعات کم بیشتر مردم با ابتدا آنها را از نیازشان مطلع ساخت و سپس با ارائه مستندات و جلسات توجیهی آنها را مجاب به استفاده از سیستم های هوشمند نمود. این نکته را نباید فراموش کرد که استفاده از سیستم های هوشمند ممکن است به نظر بیاید در ابتدا یک هزینه اولیه مازاد نیاز داشته ولی در نهایت و با توجه به منطق آن می تواند در سرمایه و انرژی و وقت ما بسیار صرفه جویی نماید.

فاز چهارم : اجرا

در فاز چهارم که اجرای پروژه است می توان با استفاده از نیروهای مجرب و ابزار و اداوات مناسب و با بهره گیری از دستگاه های استدارد و با کیفیت، طرح را اجرا و تحویل مشتری داد.

با توجه به تجربه عملی انجام شده و آشنایی و همکاری با گروهای اجرا کننده در زمینه های مختلف، در ابتدا می توان این مرحله به صورت قراردادی با گروه های یاد شده انجام داد و با گسترش کار و طی مدت زمان مناسب می توان اقدام به تشکیل کار گروه متخصص و جذب افراد مجرب و با استعداد در این حوزه نمود.

فاز پنجم : سرویس و نگهداری

در فاز پنجم نیاز به نگهداری طرح اجرا شده مطرح می شود. متاسفانه در کشور ما به این مرحله اهمیت نمی دهند وخیلی از پروژه های خوب، بعد از سپری شدن مدت زمانی کم کم دچار نقص شده و به تدریج از بین می روند. اهمیت این بخش از تمام مراحل قبلی بیشتر بوده و باید برای آن برنامه مخصوص در نظر گرفت.

همانطور که می دانید سیستم های هوشمند معمولا از سیستم های الکترونیکی – الکتریکی ، مکانیکی و بسترهای شبکه مختلفی تشکیل می شوند که با توجه به تجربه کاری و اصل فرسوده شدن و از تنظیم خارج شدن قطعات نیاز به نگهداری و سرویس در آنها واجب می باشد.

ابتدا مشتری را باید نسبت به نگهداری و همچنین اهمیت سرویس و نگهداری منظم آگاه نمود و سپس با برنامه منظم و توسط افراد متخصص پروژه و سیستم ارائه شده را به درستی نگهداری نمود.

این مرحله می تواند به خودی خود تبلیغ بزرگی برای کار انجام شده باشد به این صورت که مشتری را تنها نگذاشته و همواره این اطمینان را به آنها می دهیم که شرکت ارائه دهنده سرویس همواره در کنار پروژه ناظر عملکرد درست آن است. این مرحله برخلاف سیاست های بسیاری از شرکت ها که بعد از اجرای کار، پروژه را تمام شده تلقی و سود و زیان کار را در همین مرحله محاسبه کرده و به دنبال پروژه بعدی می گردند، بسیار مهم می باشد.

فاز ششم : توسعه و ارتقا

با توجه به اینکه گذر زمان و ابداعات و اختراعات انجام شده در طول نگهداری پروژه و همچنین شناخت نیاز های جدیدتر ، می توان مشتریان را نسبت به توسعه و ارتقای سیستم مطلع نمود و در صورت تمایل به ارتقای آن پرداخت. در این مرحله نیز مانند مرحله قبل مشتریان احساس اهمیت از سوی شرکت کرده و بسیار راحت تر می توان آنها را از تکنولوژی روز مطلع و پیشنهادات جدید را به آنها ارائه نمود. که نمونه این امر در کشور ما کمتر دیده شده و با رعایت آن مشتریان قبلی با اطمینان خاطر بیشتر به طرح ها و پیشنهادات ما فکر می کنند.